+46 (0)761 39 87 64 info@naturhotell.se

Glamping – ett nytt begrepp eller bara en lyxigare naturupplevelse?

Glamping – ett nytt begrepp eller bara en lyxigare naturupplevelse?

Glamping har till sist nått Sverige – och utbudet på glamping i Sverige är idag minst sagt varierande. Det finns allt från superbekvämt boende med intensivt serviceutbud och lyxiga frukostar, över enklare inredda tält i en trädgård till genuina och djupa naturupplevelser med ”all inclusive”- upplägg

Rakt översatt betyder glamping ”glamorös camping”. Exakt hur det sedan ska definieras beror ju också lite på hur man definierar begreppet ”camping”. För många är camping numera synonymt med en campingplats där man har tillgång till servicehus, kanske olika aktiviteter och affär eller restaurang.

För andra är camping knutet till skogen och vandring, cykling eller någon annan aktivitet som är skön att göra i ett vandringsområde eller på en vandringsled.

Glamping – en lyxigare naturupplevelse utan liggunderlag, sovsäck och tält att krypa in i

För oss betyder glamping ett enklare och mer njutbart sätt att bli uppslukad av en genuin naturupplevelse. Vi ligger alltså närmare den mer friluftslivsinriktade tolkningen av begreppet ”camping”. Men – vi ligger också lite längre ifrån den lyx som emellanåt tar över tolkningen av begreppet glamping. 

Men visst är det lyx att få unika, lokala råvaror att laga måltider av över öppen eld, att bara med en enkel dagspackning kunna vara i skogen upp till fyra dagar, att ha en dörr att stänga om sig med och att också kunna krypa ner i en skön säng på kvällen? Inte att förglömma att en värmare i hyddan känns extra skönt om det regnar och att Älvan – vår samlingsyllehydda – erbjuder härlig samvaro även dagar då vädret är lite tuffare.

Nyrups Naturhotell är en plats att komma till om du vill njuta av en unik och djup naturupplevelse och samtidigt inte vill köpa på dig all utrustning, packa allt i en stor ryggsäck, sova i låga tält med sovsäck och liggunderlag på obekväma marker. Här är du istället både på riktigt ute i naturen och klarar dig själv i vårt välorganiserade läger i skogen.

Här får du en skön säng med riktiga lakan, en unik meny med lokala råvaror för middag, lunch och frukost, ett tvåbäddsrum med värmare, fotogenlampa och tvättfat.

Du kommer att uppleva en härlig stund i vår badstuga och fina matlagningar på egen hand över eldarna samtidigt som du får ett lägerliv med gemenskap vid disken, vid vedhantering och i väntan på kaffevattnet

Glampingens historia internationellt och i Sverige

Själva ordet ”glamping” dyker upp först 2005 och då i Storbritannien. 2016 lades glamping till i Oxford English Dictionary. I Sverige blev glamping ett begrepp vid tiden för coronapandemin 2019-2021.

Rent historiskt har bekvämare camping funnits ända sedan 1500-talet och då sett olika ut utifrån aktivitet och målgrupp. Exempel är adelns resor under många århundraden eller safariturer på exempelvis Afrikas kontinent.

Synonymer till ”glamping” kan vara ”lyxig camping” eller ”bekväm camping”. Nyrups Naturhotell ligger närmare ”bekväm camping” och vi har också fokus på själva naturupplevelsen än begreppet ”lyx”

Nyrups Naturhotell skapades 2014 och då var varken glamping eller naturnära boende etablerade begrepp i Sverige. Vi har därför medvetet valt att inte definiera oss som glamping, även om vi var bland de första i Sverige inom området. Men de facto är Nyrups Naturhotell en bekväm campingupplevelse – vilket gör oss till en av Sveriges och Skånes aktörer inom just glamping. Men framför allt är vi ett hotell mitt i skogen – naturnära, på riktigt.

Vill du läsa mer om glamping hittar du fin information på den här sidan.

Nyrups Naturhotell

Har du andra frågor, hör av dig till boka@naturhotell.se.

Våra bokningsvillkor finns här.

Naturhotell Booking
© 2024 Nyrups Naturhotell | Privacy Policy | Site by Jolico
BOKA HÄR Företag Boka